Kulunut lukuvuosi oli KYTKE-projektin yhdeksäs. Harva olisi osannut ennustaa projektin ottaessa ensiaskeleensa v. 2010, että mitä tulevaisuus tulee pitämään sisällään. Suunnitelmat ja haaveet olivat aina isot, mutta kuten monien muidenkin projektien kanssa, niin olivat joissain määrin kohdattavat haasteetkin. Yhdeksän vuotta myöhemmin KYTKE-projekti on tavoittanut useita kymmeniä tuhansia oppilaita, tuhansia opettajia ja vanhempia ympäri Suomea.

Se, että KYTKE on toiminut hankemuodossa näin pitkään on itsessään jo merkittävä saavutus. Tähän ei kuitenkaan oltaisi ikinä päästy ilman laadukasta tekemistä. KYTKE:n ydintoiminta on vuosi toisensa jälkeen perustunut yksinkertaisten asioiden oikein ja kunnolla tekemiseen. Ohjaajaryhmän vieraillessa kouluissa kaikki fokus on edelleen siinä, että työpajoilla saavutetaan turvallinen, rehellinen ja avoin ilmapiiri, jossa voidaan käsitellä epämukaviakin asioita ja aiheita rakentavasti ja toisiamme kuullen. Iloksemme voimme todeta, että onnistumme tässä edelleen. Kaikki oppilailta, opetushenkilöstöltä ja vanhemmilta saamamme palaute kertoo sen meille.

Päävastuun hyvästä suorittamisesta on kantanut KYTKE:n arvoihin ja tekemiseen sitoutuneet ohjaajat, ketkä kaikki ovat antaneet itsestään vuosien aikana niin paljon. Ohjaajaryhmä on koostunut monenlaisista persoonista taiteen eri alueiden edustajista eri urheilulajien edustajiin, kellä jokaisella on oma mielenkiintoinen tarinansa. Tämä ryhmä on siis ollut toiminnan kulmakivi ja jokainen jäsen on jättänyt lähtemättömän jälkensä itse projektiin ja Walteriin. Joka ainoa kohtaaminen oppilaan, opettajan ja vanhemman kanssa on ollut merkityksellinen.

Menneen lukuvuoden aikana KYTKE tavoitti tuhansia oppilaita sekä satoja opettajia ja vanhempia kymmenillä eri paikkakunnilla ja järjesti yhteensä 47 työpajapäivää. Lukuvuoteen mentäessä projektin ensisijainen tavoite oli sama kuin aikaisempinakin vuosina – olla paras mahdollinen versio KYTKE:stä. Tuo tavoite on aina kunnianhimoinen, mutta mikäli pääsimme lähelle, niin voimme olla tyytyväisiä. KYTKE kiittää jokaista lukuvuoden aikana tavoitettua oppilasta, opettajaa, vanhempaa ja yhteistyötahoa näistä unohtumattomista hetkistä.

Työ jatkuu Walterin toimistolla nyt mm. mennyttä lukuvuotta purkamalla ja raportoimalla, sekä seuraavaan lukuvuoteen valmistautumalla. Tavoite pysyy samana. Walter toivottaa kaikille oikein hyvää ja lämmintä kesää.