Walter ry pyrkii toiminnallaan vaikuttamaan muiden ihmisten arvomaailmaan ja edistämään avarakatseisuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Vaikkakin yhdistyksen pitkäaikaisen projektin, KYTKE- projektin ydintoiminta koostuu ympäri Suomea peruskouluissa oppilaille järjestettävistä työpajoista, pyritään projektin kautta mahdollisuuksien mukaan myös toteuttamaan muuta toimintaa. Esimerkkinä tästä voidaan pitää vuosien aikana järjestettyjä KYTKE- festareita, KYTKE- päiviä ja kokonaista KYTKE- kevättä. Näiden tarkoituksena on avarakatseisuuden edistämisen lisäksi ollut tarjota vertaistukea ja/tai itsetuntoa kohottavaa toimintaa tietyn alueen nuorille.

Havukosken nuorisotalo tuli KYTKE:lle tutuksi jo syksyllä 2015, jolloin talolla järjestettiin KYTKE- päivät. Hyvin onnistunutta yhteistyötä seurasi v.2016 kokonainen KYTKE- kevät, jonka vetovastuussa olivat Walterin toiminnassa jo pitkään mukana olleet laulaja- näyttelijä parivaljakko Yasmine Yamajako ja Anna Laulumaa. KYTKE- kevään aikana alueen nuorille tarjoutui mahdollisuus paneutua ilmaisutaidon saloihin. Onnistuneen KYTKE- kevään jälkeen alkoi hetken hiljaiselo, kunnes 2018 kevätlukukauden aikana ajatus paluusta ’Haviksen nutalle’ alkoi kytemään. Kopin KYTKE:n puolelta toiminnan toteuttamisesta ja vetämisestä otti jo talolle entuudestaan tuttu ja siellä nuorten suosioon noussut Anna Laulumaa. Anna vastasi kysyntään tarjoamalla nuorille improtyöpajoja 8.-9.11. Työpajat onnistuivat hyvin ja niihin osallistuneet nuoret lämmittivät läsnäolollaan ja lämpimällä energiallaan vetäjän sydäntä.

Pidin paljon siitä miten nuoret uskalsivat tulla paikalle ja rohkenivat olemaan omia itsejään. Tämä kertoi ennen kaikkea siitä miten turvalliseksi tilaksi nuoret kokivat pajat ja nuorisotilan. He pääsivät konnektoitumaan itseensä ja ajatusmaailmaansa erilaisten keskusteluna tapahtuvien tehtävien, sekä improtehtävien muodossa. Ilmaisutaito on jokapäiväisessä elämässä tapahtuvaa kanssakäymistä, ja sen rohkaisemiseen, sekä oman itsen kuulemiseen improvisaatio on yksi parhaista mahdollisista väylistä. Oli puhdas ilo olla vetämässä pajoja Haviksen nutalla.

– Anna Laulumaa

Walterille on ensisijaisen tärkeää, että sen projektien kautta voidaan mahdollisuuksien mukaan tarjota hyödyllistä ja tarpeisiin vastaavaa toimintaa myös ydintoimintojen lisäksi. Kiitos jälleen kerran Havukosken nuorisotilalle yhteistyöstä ja kiitos jokaiselle toiminnassa mukana olleelle Haviksen nutan nuorelle. Tästä on hyvä jatkaa joulun odotusta.