Walterin KYTKE-projektille tarjoutui jälleen ainutlaatuinen mahdollisuus. Tällä kertaa kyseessä oli yhteistyö Suomessa vierailevien amerikkalaisen jalkapallon huippujen kanssa. Lajin emämaasta suomeen saapuneet NFL ammattilaiset osallistuivat KYTKE-työpajoihin Vantaalla Kilterin koulussa, sekä Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevassa kansainvälisessä koulussa (International School of Helsinki). Pelaajien viikon kestänyt Suomen vierailu piti sisällään aikuisten ja nuorten jenkkifutisleirejä, Lahden MM-kisoja, saunomista ja avantouintia, poroajelua sekä tutustumista lukuisten eri tahojen toimintaan. Minuuttiaikatauluistaan huolimatta pelaajat tahtoivat osallistua ohjaajina myös KYTKE-työpajoille.

Työpajojen lisäksi Walter ja koulutukseen erikoistunut startup kiihdyttämö ”xEdu” järjesti yhteisvoimin pelaajille illallisen, johon osallistui pelaajien ja muiden tahojen lisäksi myös entinen Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs, Bruce Oreck. Oreck piti illan aikana puheenvuoron, jossa hän toi esille KYTKE-projektin kaltaisen toiminnan tärkeyden koulumaailmassa. Illan toisen puheenvuoron piti Walterin perustajajäsen ja hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Michael Quarshie. Quarshie kertoi Walterin taustoista ja tähänastisista saavutuksista, tehden selväksi myös sen, että mikäli pelaajia kiinnostaa lähteä jalkauttamaan KYTKEn kaltaista projektia omassa kotimaassaan, niin Walter on avoin yhteistyölle sanan monessa merkityksessä.

Pelaajien itsensä perustama American Football Without Barriers (AFWB) on voittoa tavoittelematon järjestö joka pyrkii toiminnallaan parantamaan heikompiosaisten nuorten asemaa yhteiskunnassa. AFWB keskittyy parantamaan nuorten mahdollisuuksia ja edellytyksiä opiskeluun ja terveelliseen elämään. Järjestö on NFL pelaajien Breno Giacominin ja Gary Barnidgen sekä egyptiläisen hyväntekeväisyystyöntekijän Ahmed Awadallahin perustama. AFWBn nuorille tarjoama toiminta on maksutonta ja he ovat tavoittaneet nuoria yhdysvaltojen lisäksi myös Kiinassa, Brasiliassa, Turkissa, Egyptissä ja nyt myös Suomessa.

AFWBn vierailusta jäi KYTKE-tiimille ja koko Walterille erittäin hyvät muistot. Pelaajien osallistuminen työpajoille oli vaikuttavaa senkin vuoksi, että he jakoivat omia henkilökohtaisia kokemuksiaan liittyen rasismiin ja syrjintään omassa kotimaassaan. Pelaajien antama palaute KYTKEn toiminnasta oli pelkkää positiivista, ja he toivat esille mm. sen miten vaikuttuneita he olivat ohjaajien kyvyistä kommunikoida nuorten kanssa.

Walter tahtoo kiittää koko AFWBtä vierailusta suomeen ja toivottaa jokaiselle mukana olleelle henkilölle hyvää jatkoa. Erityiskiitos hyvästä ja mallikkaasta yhteistyöstä menee Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitolle, joka oli suurelta osin mahdollistamassa Walterin ja AFWBn voimien yhdistämisen.

Lisätietoa AFWB:stä löydät heidän kotisivuiltaan: http://afwbcamp.com/