Tänään, 8.4.2014, vietetään Romanien kansallispäivää ensimmäistä kertaa myös Helsingin yliopiston almanakkatoimiston kalenterin mukaan. Almanakkatoimisto vastaa esimerkiksi suomalaisen ja suomenruotsalaisen nimipäiväluettelon ylläpidosta. Kansallispäivää on vietetty vuodesta 1990 lähtien ja sillä muistetaan ensimmäisen romanikongressin avajaispäivää, joka pidettiin Lontoossa 1971.

Romanit muodostavat yhden Suomen merkittävimmistä vähemmistöistä. He ovat olleet osa suomalaista yhteiskuntaa jo yli 500 vuoden ajan. Romanien historiaa voi 1900-luvulle saakka luonnehtia vainojen kautta ja esimerkiksi heidän joukkotuhoa toisen maailmansodan ajalta ei ole käsitelty laajalti historiankirjoituksissa. Tästä kaikesta huolimatta romanit ovat säilyttäneet oman kulttuurinsa ja kielensä. Ei mikään helppo saavutus.

Koulukäynneillämme kuulemme usein kuinka oppimalla ennakkoluulojemme kohteista tulemme avarakatseisimmiksi. Romanien kansallispäivä on hyvä ajankohta tutustua paremmin monelle kovin vielä tuntemattomaan yhteiskuntaryhmään.

Aiheesta voi lukea enemmän esimerkiksi romanit.fi-portaalista tai Sosiaali- ja terveysministeriön esitteestä Suomen romanit.