Olemme Sagal ja Kitman. Ensimmäistä kertaa kun Walter ry tuli meidän kouluun, kaikki oppilaat olivat ihan innoissaan heidän tulosta. He tekivät mahtavaa työtä työpajojen suhteen ja kaikilla oli kivaa. Walter työntekijöiden puhuttaessa, minulle (Sagal) tuli ajatus että olisi kiva mennä viettämään työelämään tutustumisjaksomme (TET) tällaiseen paikkaan. Kerroin suunnitelmasta heti Kitmanille ja molemmat oltiin ihan innoissamme ajatuksesta. Mentiin heti työpajan loppuessa Escocian (Walter:in luennoitsija) luokse ja häneltä sitten kyselimme asiaa. Sinä hetkenä hän vähän epäröi tätä asiaa koska walterilla ei koskaan ole ollut TET-harjoittelijoita. Heti sen jälkeen kun saimme tietää, että he ottaisivat meidät tänne, TET:tiin olimme Kitmanin kanssa äärettömän iloisia. Meillä ei kyllä ollut mitään odotuksia tältä viikolta mutta sen voin sanoa että meillä on ollut täällä kivaa ja voin suositella tätä TET-paikaa muillekkin yläkoululaisille!

Tässä vähän siitä mistä viikkomme koostui:

Ma- Ti
Kun kävelimme ensimmäistä kertaa Walterin ovesta sisään, ei tiedetty mitä meitä odotti. Jotenkin osasimme odottaa, että päivä tulisi olemaan hauska. Meidän ensimmäinen tehtävä oli valmistella paketteja. Ei uskoisi, että siitä olisi tullut hauskaa mutta oikeastaan oli kivaa tehdä tätä tehtävää. Alussa tutustuimme kaikki toisiimme ja jutellessa Efen kanssa tajusimme, ettei tästä tulisi mikään huono viikko. Kymmeneltä alkava aamu ei tuntunut yhtään sen hassummalta, siinä ajassa kerkesimme hyvin valmistella itsemme työhöntutustumispäivään.

Sen verran, mitä olemme tutustuneet Walterin työntekijöihin, niin voisi sanoa, että kaikki ovat mukavia. Heidän seurassaan viihtyy ja he osaavat kehittää hauskanlaisia keskusteluja. Tänään pääsimme vierailemaan Tahvolan alakouluun. Siellä nuorille kerrottiin ennakkoluuloista ja monista muista, KYTKE -projektiin liittyvistä asioista. Oli kiva päästä mukaan tällaiseen tapahtumaan. Oli mukava kuulla nuorten mielipiteitä asioihin ja monet uskalsivat kertoa oman mielipiteensä.

Ke-To-Pe
Keskiviikkona meille näytettiin lyhytelokuva joka kertoi tytöstä nimeltään Aurinko ja tätä tarinaa kertoi poika nimeltään Muhis. Muhis kertoi elokuvassa hänen kaverinsa kiusaamis-tarinan. Tarina oli hyvin koskettava ja meidän mielestä se voisi vaikuttaa useamman nuoren elämään. Päivästä tuli tunteellisempi kuin mitä me olisimme voineet odottaa. Tuntui hyvältä purkaa tunteitaan ihmisille jotka ymmärsivät ja ovat osittain kokeneet samaa kuin me, eli kiusaamista, syrjintää ja rasismia. Kummiskin, tajusimme samaan aikaan, että KYTKE-projekti ei vaan kohdistu siihen tiettyyn asiaan kuten ihonväriin ja rasismiin vaan he näkevät asiat vähän laajemmin.

Torstaina Kitmanilla oli konsertti joten jouduin olemaan yksin walterin työntekijöiden kanssa. Heidän kanssa oli kiva olla. Paketoin KYTKE-paketteja joita eri koulujen opettajat tulevat käyttämään kouluissa. Iltapäivällä minä ja Gabriel mentiin hakemaan tehtäväpakettien vihkoja painamosta. Päivä vähän venyi pidempään mutta en ottanut siitä pahakseni.

Perjantai-aamu alkoi kymmeneltä kuten tavallisesti. Aloitettiin päivä pakettien paketoimisella. Menimme kahdentoista aikaan lounaalle, jonka jälkeen kuvasimme haastattelua. Olimme vastuussa mikistä ja valaistuksesta. Haastattelu sujui hyvin ja saimme kuvan ajatuksiimme siitä miten muita tiimiläisiä oltiin haastateltu.

Kaiken kaikkiaan tämä TET- viikko oli hyvin kiinnostava ja kiva! Tässä yhteisössä on paljon mukavia ihmisiä ja oli hauska päästä tutustumaan osaan heistä. Olemme kiitollisia tästä mahdollisuudesta ja toivomme walter ry:lle mukavaa jatkoa.

TET-harjoittelijat Kitman ja Sagal