Kuluneena viikonloppuna Walter ry:n sivuilla vierailevia odotti melkoinen yllätys kun sivusto oli vaihtunut perjantaiyönä hakkeriryhmän sivuksi. Kyseinen hakkerointi, tai tietomurto, ei kuitenkaan haitannut Walter ry:n toimintaa tai aiheuttanut merkittävää tietoturvariskiä. Alle vuorokaudessa havaitsemisesta, sivustomme oli palautettu entistä ehommaksi, vaikka kyseessä oli viikonloppu. Tämä oli mahdollista vain kiitos sivulla kävijöiden, jotka ilmoittivat siitä meille hyvin pikaisesti. Kiitos heille!

Tahdomme myös rauhoitella kävijöitä, että vaikka he kävivät hakkeroidulla sivulla, ei ole mitään vaaraa, että heidän tietokoneensa olisi saastunut sen seurauksena. Myös yhteystiedot ovat tallessa, koska esimerkiksi KYTKE-sähköpostilistaa säilytetään erillisessä palvelussa. Jos kuitenkin asia jää askarruttamaan, voitte ottaa yhteyttä Gabriel Herreraan joka kertoo tekniset yksityiskohdat tietomurrosta ja sen seurauksista.

Vaikkei sitä ensin näin ajattelisikaan, tietomurto on Walter ry:n eduksi. Olimme jo osittain varautuneet tällaisten tapausten varalta säilyttämällä vain ei-kriittistä tietoa sivustolla ja pitämällä kopioita kaikista tiedostoista. Tietomurron jälkeen olemme siirtyneet pitämään täydellistä varmuuskopiota sivustosta ja identifioineet ja tukkineet tietoturva-aukkoja, jotka muutoin olisivat jääneet huomaamatta.

Tulevaisuudessa murtautuminen on entistä hankalampaa ja palautuminen ennennäkemättömän nopeaa. Koska tietomurtoja ei voi koskaan täysin estää, tämä onkin paras puolustautuminen. Kun murtaminen tehdään aikaavieväksi ja hyöty lyhytkestoiseksi, loppuu murtautujilta innostus ja he siirtyvät helpompiin kohteisiin. Tietomurron voidaan myös ajatella olevan seurausta näkyvämmästä roolistamme ja toimintamme kasvamisesta. Olemme riittävän merkittävä tekijä murrettavaksi. Siitä ei taas voi kuin olla ylpeä.